Reumatologija

Vrlo često uzrok bolova u kostima i mišićima, otoka i jutarnje ukočenosti zglobova, može biti i neko od većeg broja  oboljenja, među kojima su različite forme artritisa, osteoporoza, fibromijalgija i mnoge sistemske bolesti.

Reumatska oboljenja predstavljaju skup različitih oboljenja čiji su zajednički simptomi: upalni proces, otok i bolovi u zglobovima, mišićima, tetivama kao i smanjena pokretljivost.

 U internističkoj  ordinaciji Medikotim Puls internista-reumatolog će na osnovu detaljno uzete anamneze  i fizikalnog pregleda, detaljne inspekcije svih zglobova  i njihovog funkcinalnog statusa (tj. stepen pokretljivosti zgloba, ankiloza deformacija, atrofija), dopuniti ispitivanje potrebnim aboratorijskim analizama  i postaviti dijagnozu. Ova ispitivanja su od velikog značaja za postavljanje tačne dijagnoze a takođe služe i kao osnova za kasnije procenjivanje. efekta terapije i rehabilitacionih tretmana. Ultrazvučni pregled zgloba i okolnih struktura je neinvazivna  dijagnostička metoda koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje sliku  mišića, tetiva, ligamenata i zglobova. Koristi se u otkrivanju uganuća,  istegnuća, rascepa i drugih promena na mekim tkivima.

Scroll to Top