Srčana insuficijencija pre i posle COVIDA

Svakodnevna jurnjava za obavezama učini da i ne primetimo da sa našim zdravljem nije baš sve u redu. Često blage simptome pripisujemo umoru i stresu i najbitnije je da rane oblike bolesti prepoznamo na vreme, kako bi lečenje bilo što efikasnije. U toku pandmije i potpuno zdravi ljudi otkrili su mnoge svoje slabosti, za one osetljivije odavno važi poziv da što češće kontrolišu svoje zdravlje, poručuju lekari Medikotim puls.

Nakon detaljnog pregleda od strane kardiologa ( klinički pregled- link EKG- link, kompletne laboratorijske analize uključujući i pro BNP; ehokardiografski pregled-link, Holter EKG- link -, AMBP-link , test fizičkim opterećenjem- link ) ako se postavi dijagnoza srčane insuficijencije- srčana slabost, bitno je da budete upoznati sa svojom bolešću.

Srce je pumpa čiji je osnovni zadatak da obezbedi normalnu cirkulaciju kroz ceo organizam. Srce prima i šalje krv. Kada srce oboli, može da zadeblja, da se proširi i oslabi. Kada leva polovina srca izgubi snagu u cirkulaciju ne dospeva dovoljno krvi, pa se pacijenti žale na slabost, malaksalost, osećaj ubzanog srčanog rada, često noćno mokrenje( kod drugih bolesti možete imati ove ili slične simptome)

Zbog nemogućnosti da ispumpa svu krv koja je dospela u srce, krv se zadržava „ispred“ leve polovine srca tj. u plućima. Usled toga dolazi do pojave osećaja gušenja, kratkog daha, plitkog disanja, suvog kašljucanja i to naročito u ležećem položaju. Otuda je pacijentima mnogo teža noć, nego dan.

Pacijenti zbog toga vrlo često sami podižu uzglavlje i spavaju na dva ili više jastuka. To im pomaže da lakše dišu. Noć je naročito teška za teške srčane bolesnike i mnogi provode noć sedeći na stolici. Sve ovo natera pacijente da se obrate lekaru. Oni se obraćaju lekarima različitih specijanosti , od lekara opšte medicine, pulmologa, urologa do kardiologa.  Početni stadijumi popuštanja srca dugo ostaju neprepoznati i samim tim i nedijagnostifikovani i neadekvatno lečeni, kažu u Medikotim puls.

Nakon popuštanja leve polovine srca, dolazi do slabljenja i desne polovine srca što se tada manifestuje oticanjem jetre , zastojem na nivou creva što se manifestuje mučninom, povraćanjem i bolovima u trbuhu, zbog čega se pacijenti javljau i gastroeneterologu.

Sa pogoršanjem bolesti dolazi do otoka nogu, trbuha (ascit) kao i polnih organa.  Pacijenti usled nakupljanja vode u organizmu dobijaju na težini pa anamnestički daju podatak da su se ugojili.

Ovi simptomi i znaci mogu postojati i kod nekih drugih bolesti pa je neophodan pregled kod kardiologa koji će nakon razgovora, detaljnog fizikalnog pregleda,  ehokardiografskog pregleda-link, laboratorisjkih pretraga potvrditi ili isključiti oboljenje srca.

Praktični saveti za život sa srčanom slabošću:

  • Budite u pokretu svakodnevno, ali do granica mogućnosti tj. dok se ne pojavi blag osećaj nedostatka vazduha. Prekinite aktivnost do ispred granice zamora. Umor je znak da srce trpi. Odmah prekinite aktivnost od koje osećate ma kakvu tegobu. Odmarajte se više puta u toku dana,
  • Smanjite unos previše tečnosti u organizam. Bilo bi poželjno da unosite 1,5 do 2 litre tečnosti dnevno. Nikako više od toga (misli se na sve vidove tečnosti- sokovi, mleko, jogurt, pivo, supe, uključujući i kašastu hranu i lubenice, a alkohol je zabranjen  Zato bi najbolje bilo da svako jutro nakon mokrenja i obavljanja velike nužde, a pre doručka, takoreći “na prazno”, merite telesnu masu.

Ako primetite da ste se „ugojili” npr. za 3 dana preko 2 kg, znajte da to nije dobitak u masnom tkivu, već u vodi koja se ponovo nakupila. Tada ćete, prema dogovoru sa Vašim lekarom, iskorigovati Vašu postojeću terapiju pre izveštaju kardiologa. Ponekad se usled primene lekova koji povećavaju izmokravanje javljaju I grčevi. Obavestite svog doktora I primenite preporučenu terapiju.

  • Smanjite unos soli u organizam (ispod 6 grama/dnevno). Jedite više neslano, nego slano. Ne dosoljavati hranu. Unos soli dovodi do većeg zadržavanja vode u telu,
  • Redovno uzimajte propisanu  terapiju po režimu koji je na lekarskom izveštaju.Izbegavajte samostalno menjanje doza I režima uzimanja lekova.

SAŽETE PREPORUKE LEKARA MEDIKOTIM PULS

Redovno uzimajte svoju terapiju
Budite fizički aktivni, ali izbegavajte aktivnost koja dovodi do osećaja zamaranja i nedostatka vazduha
Ograničite  unos tečnosti
Smanjite unos soli
Ako je moguće svaki dana a najmanje na  2-3 dana  merite telesnu težinu radi samokontrole nakupljanja tečnosti
Ne propuštajte redovne kontrole kod svog kardiologa

Kontrolni kardiološki preged je neohodan nakon prelezanog COVID-19 preporučuje Dr Nebojša Krstić koji je na čelu tima Ordinacije Medikotim Puls. 

Scroll to Top