COVID19 – Bolest sa hiljadu lica i produženim simptomima – Kardiolozi preporučuju obavezan KONTROLNI PREGLED

Više od trećine kovid pacijenata ima dugotrajne simptome kao što su umor, otežano disanje, bolovi u mišićima ili poremećaj spavanja. Za sada se sigurno zna da postoji post-kovid sindrom, koji se naziva produženi kovid, kaže za Niške Vesti Dr Nebojša Krstić.

Nejasno je koliko tačno mogu da traju simptomi, jer je virus otkriven pre godinu dana,  ali se simptomi primećuju mesecima nakon početne infekcije.

Od simptoma koje ljudi često opisuju osim kašlja i temperature, često se spominju umor, bolovi, poput bola u donjem delu leđa, bolno, suvo grlo, kratkoća daha i otežano disanje (dispneja), stomačni problemi poput dijareje, konjuktivitis, glavobolja te kožni osip. Jedan od često opisivanih neobičnih simptoma jeste i privremeni gubitak čula mirisa, anosmija, te gubitak čula okusa (ageuzija).

Opšta malaksalost i bolovi koje pacijenti opisuju kao bolove u zglobomima po celom telu, sigurno  je jedan od  znakova da se nešto dešava u organizmu. Negativan test na SARS-CoV2 ne znači i kraj. Osoba se ne oseća odmah bolje, a jedan broj inficiranih oseća i povratak nekih simptoma, zdravstvene probleme čak mesecima nakon što su dobili negativan test. To stanje je danas poznato kao “produženi kovid”  ili „post-COVID-19 sindrom“. Ali, čak i oni kod kojih se ne javi težak produženi COVID-19, imaju probleme i nelagodnosti.

Sam sindrom pogađa i one koji su imali blaži do srednji oblik bolesti, a ne samo osobe koje su prebolele teški oblik sa hospitalizacijom. Završetak izolacije ne znači da ste ozdravili i da je sve gotovo.

„Telu je potrebno malo više vremena da se oporavi nezavisno od toga koliko su simptomi bili blagi. Umor, zadihanost i probadanje u plućima i danas traju, a prošlo je gotovo mesec dana od prvih simptoma. Moramo shvatiti da je ovo virus sa hiljadu lica i da svako prolazi drugačije, pa je potrebno dati sebi vremena za odmor i oporavak. Pokušajte da ne čitate vesti i okružiti se pozitivnim ljudima jer je podrška od najbližih vrlo bitan put do ozdravljenja“, kaže za Niške Vesti Dr Krstić.

Scroll to Top